Bønner

Kaldede til et liv i bøn

Edith Stein

Elisabeth af Treenigheden

Teresa af Avila

 

Thérèse af Jesusbarnet

Thérèse af Jesusbarnet (også kaldet Thérése af Lisieux) født i Alencon i 1873. Hun døde i Lisieux i 1897, blev kanonisret i 1925 og udnævnt til kirkelærer i 1997.

Hendes festdag er 1. oktober.

Thérèse voksede op i et fromt, borgerligt hjem i Normandiet. Man beskriver hende som en livlig og viljestærk lille pige, der var meget intelligent. Hun vælger tidligt alt det, som Gud vil.

Hendes lykkelige barndom blev afbrudt, idet hendes mor døde, da Thérèse var 4 år, og hun bliver herefter et alvorligt og følsomt barn. Hendes søster, Pauline, bliver hendes nye mor. Familien flytter derefter til Lisieux.

Da Pauline i oktober 1882 indtræder i Karmel, bryder Thérèses verden igen sammen. 4 år efter indtræder også søsteren, Marie, og 9. april 1888 får Thérèse selv lov til at indtræde i Karmel.

De 9 år, der var tilbage af Thérèses liv, var i det ydre begivenhedsløse og almindelige i stil med andre unge nonners liv. Så viste der sig tegn på tuberkulose, og hun døde efter store lidelser i en alder af 24 år.

Thérèses erfaring, hendes lille vej i åndens fattigdom og barnlige enkelthed, i ubegrænset tillid og overgivelse til Guds barmhjertige kærlighed, har vist vejen for utallige mennesker.

Allerede i 1895 blev Thérèse bedt om at skrive sine barndomserindringer, hvilket hun gjorde, og senere tilføjede hun en beretning om den sidste del af sit liv. Efter hendes død blev denne bog kraftigt omredigeret og udgivet under titlen ”En sjæls historie”. Dens succes var sensationel. Den blev oversat til mange sprog og vakte øjeblikkelig opsigt. Dyrkelsen af den ukendte nonne i Lisieux spredtes overalt, og mirakler og bønhørelser blev fra alle kanter tilskrevet hendes forbøn i himlen.

Hun blev kanonisret i 1925, og en stor kirke blev bygget i Lisieux for at give de mange pilgrimme adgang til hendes relikvieskrin. Thérèse Martin var blevet den mest populære helgen i nyere tid. En anden udgivelse er et uddrag af hendes breve, ”Tillid og kærlighed”, som er blevet oversat til 60 forskellige sprog.